Verwarming voor zwembaden

Uitleg

Lees hieronder een korte uitleg van verschillende verwarming systemen.

Waarom een zwembad verwarmen en wat moet ik kiezen.

Het is in Nederland en Belgie is het vrijwel onmogelijk volop te genieten van uw zwembad van april tot en met september. Met een warmtepomp kan u van april/mei tot oktober zwemmen ongeacht hoe warm de zomer wordt. Hierin vormen de Inverter warmtepompen de meest voordelige oplossing. Hiermee bent u verzekerd van zwem plezier. Om de temperatuur goed vast te houden is het een noodzaak uw zwembad goed af te dekken met een thermische deken. Isolatie folie met lucht-nopjes of een lamellen afdekking of kindvriendelijke afdekking. Wenst u echter zeer snelle opwarming van uw zwembad, bijvoorbeeld een tweede verblijf, is een warmtewisselaar een betere oplossing. Voor een hoofdverblijf wordt meestal een tragere temperatuurstijging aanvaard. Voor binnen zwembaden is een warmtewisselaar voor de winter noodzakelijk of een Fairland inverter warmtepomp of als topper de 4 seizoenen warmtepomp Zubadan Climexel,  tot -15 graden nog 75% rendement.

Normale temperatuur voor zwembad is tussen de 26 en 28 graden.

Warmtepomp:

TIP Voor aanschaf Bwt en Climexel (Inverter) warmtepomp maken wij een vrijblijvende uitgebreid advies rapport waarin vele factoren worden meegenomen. Het advies is afgestemd op de persoonlijk situatie, woonplaats, soort zwembad, met of zonder afdekking, aantal zwemmers, aanvang van zwem seizoen en eind zwem seizoen etc. .  Inclusief stroom verbruik per maand en totaal en de kosten.

Werking warmtepomp:

Het gebruik van een warmtepomp is eenvoudig de warmte in de lucht wordt opgenomen en met behulp van een compressor en warmtewisselaar afgeven aan het zwembadwater. 1kw gebruik wordt gemiddeld over een seizoen 5 tot zelfs 8 keer aan het zwembad teruggegeven (COP). Afhankelijk van welke warmtepomp. Opwarming zwembad ligt tussen de 2 en 5 dagen. En is 80% goedkoper dan traditionele verwarmingen. Tijdens verwarmen moet de zandfilter systeem eveneens in bedrijf zijn. Kies daarom niet voor een energie verslindende pomp. Kies een zuinige circulatie Speck pomp.

Elektrische verwarming:

Verwarming van openlucht - overdekte zwembaden of spa's. Mogelijkheid om zwembad gehele jaar te verwarmen Tijdens verwarmen moet de zandfilter systeem eveneens in bedrijf zijn.  Voor energie besparing adviseren wij een inverter warmtepomp deze warmtepompen hebben een hoog rendement en aanzienlijk minder stroom verbruik.

CV warmtewisselaar:

Warmtewisselaars op Centrale verwarming of separate verwarmingsketel, snelle temperatuurstijging tot 24 a 48 uur nadeel hoger energie kosten tot wel 2 a 3 keer meer dan een warmtepomp. Voor binnen zwembaden adviseren wij een 4 seizoenen warmtepomp Zubadan Climexel warmtepomp of een BWT Fairland model.

Solar panelen:

Een energiebesparende oplossing voor verwarmen van uw zwembad. 1 malige aanschafkosten. Indien u alleen wil zwemmen als het lekker zomerweer is dit voldoende voor uw zwembad te verwarmen en wordt het seizoen ook verlengd tot zelfs 3 a 4 weken. Ook ideaal in combinatie met een warmtepomp. Per 1 m2 haalt u maximaal 800 watt vermogen. Hoe groter het verwarming oppervlakte aan solar panelen hoe sneller uw zwembad op temperatuur is. Minimaal 50% van het zwembad oppervlakte tot 100%. Voordeel geen extra energie kosten en toch een warm zwembad. Onze ervaring is dat 100% oppervlakte van de panelen de gehele zomer het zwembad tot zelfs 32 graden verwarmd kan worden. Een constante temperatuur tussen de 26 en 28 graden. 

Oku en SUN PLATE solar panelen zeer sterk en vorst bestendig. Oppervlakte benodigd 50 a 60%.